Mark-Nienke.nl

Archief

Terug naar "Archief"

Het was een spannend en spectaculair weekend! Zoals elk jaar stond ook dit jaar tijdens de Pasen voor ons de World Cup 2005 en daarmee ook het NK 2005 in Boxmeer op het programma.

Met de Standaard zijn we de afgelopen periode een andere weg ingeslagen. Zaterdag is het de tijd om te gaan kijken of deze nieuwe weg de juiste is. We zijn dan ook gepast nerveus voor deze eerste NK-dag. Aan de omliggende zaken zal het in ieder geval ook deze keer niet liggen: de jurk van Nienke is weer fantastisch gekozen en gemaakt door Nancy, de blauwe kleur doet het ontzettend goed in deze toch wat donkere zaal, en ook het haar van Nienke zit perfect.

We dansen rustig en beheerst onze eerste ronde en dat loopt eerlijk gezegd best goed. We zijn redelijk tevreden en hopen dit gevoel tijdens de wedstrijd vast te kunnen houden. Ons gevoel blijkt te kloppen, we zijn direct doorgeplaatst naar de halve finale. In deze halve is het dringen geblazen. Twaalf paren in één keer op de vloer is wel erg veel, maar we overleven het en we hebben ons weer behoorlijk goed aan de afgesproken taken kunnen houden. Nu maar hopen dat het ook voldoende is om de finale te mogen dansen. Dat zou een bekroning zijn op ons harde werken van de afgelopen weken. De concurrentie is in ieder geval groot: er zijn veel goede, internationale paren naar Boxmeer gekomen en de wedstrijd heeft dus een hoog niveau. De spanning loopt op als de nummers van de finale worden opgenoemd: … 220, We zitten erin! De druk is er af en we genieten echt van deze finale. We benaderen niet helemaal ons niveau van de halve finale, maar we zijn dik tevreden. Uiteindelijk worden we 4e en daarmee behalen we onze eerste Nederlandse titel in de Standaard. We zijn er trots op!

Zondag is traditioneel in onze klasse de Latin aan de beurt. We hebben bij de inschrijving gezien dat er 20 paren meedoen, dus het wordt weer een spannende strijd. We veranderen weinig aan onze voorbereiding van gisteren (never change a winning team ;-) en zijn dus rond dezelfde tijd in Boxmeer. Ook voor de Latin zijn er goede paren uit het buitenland gekomen om aan de World Cup mee te doen. Er zijn natuurlijk de bekende paren, maar we hebben ook enkele nieuwe paren gezien waar we ons petje voor af nemen. Dit beloofd echt een spektakel te worden. Dat blijkt direct weer in de eerste ronde. Iedereen vertrekt vlammend uit de startblokken. Het zal een flinke dobber worden om in dit veld mee te kunnen draaien. Onze strategie is dezelfde als gisteren: rustig en beheerst dansen zoals we dat getraind hebben. We laten ons dus niet overrompelen of meetrekken door al het geweld. Dat blijkt goed te werken. We kunnen goed blijven dansen en worden weer direct doorgeplaatst naar de halve finale. Verrassend genoeg moeten de Oekraïners (de nummer 2 van het WK in Japan) een herkansing dansen. Volgens ons terecht, aangezien ze naar onze mening teveel trucs uithalen en te weinig dansen laten zien. Maar dat was de jury tot nu toe niet met ons eens.

In de halve finale is het letterlijk vechten voor je plaats. We zoeken de ruimte en maken gebruik van het enthousiasme van het publiek. We dansen het beste van ons kunnen, maar het is heel moeilijk in te schatten hoe je staat ten opzichte van de rest. We kunnen de anderen natuurlijk niet zien en zijn afhankelijk van de inschattingen van de omstanders. Zij kunnen het beste onze kwaliteiten vergelijken met de andere paren op de vloer. Weer is het ontzettend spannend, maar weer wordt ons nummer opgenoemd en mogen we de finale dansen. We zijn nu het enige Nederlandse paar en weten dus al dat we ook deze Nederlandse titel binnen hebben. Dat is natuurlijk een extra feestje: de Dubbelslag is binnen!

De Oekraïners hebben het niet gehaald, voor hen geen finale. Dit is toch een kleine overwinning. Nienke (en andere zittende dames) kan nooit op tegen de kracht die de Oekraïense heer heeft en dat heeft de jury vandaag ook gezien. Het dansen is gewaardeerd en dat is prettig.

We dansen heerlijk in onze finale, het publiek is geweldig: de hele zaal roept en schreeuwt en er is door onze supporters zelfs een spandoek gemaakt! Het is genieten geblazen en op allebei onze gezichten prijkt een grote glimlach. De nieuwe paren hebben hun visitekaartje afgegeven, maar voorlopig kunnen we nog bij ze aanhaken. We eindigen als 6e in deze finale en daar zijn we zeker tevreden mee.

We waren (natuurlijk) al enkele weken bezig met de voorbereidingen voor dit NK. Na Japan hebben we een tijdje rust genomen om alle ervaringen te verwerken (zie ook het verslag van Japan) en om alles eens op een rijtje te zetten. We hebben bewust gekozen om het dansen weer van ons te maken en om ‘gewoon’ weer leuke dingen te gaan doen, wat anderen daar ook van vinden.

Harm-Jan was het helemaal met ons eens en heeft ons hier geweldig in gesteund. De twee Nederlandse titels en twee finale plaatsen in de World Cup danken we dan ook meer dan ooit aan zijn training en inzicht, zijn kennis en natuurlijk zijn support. Daar zijn we hem ontzettend dankbaar voor! Ook de mentale steun van Wendy (zij heeft de laatste tijd door haar zwangerschap geen les meer gegeven) heeft ons enorm geholpen.

Het NK zit er weer op, we gaan genieten van onze dubbelslag en van een dansend geslaagd weekend!

Terug naar "Archief"